Search our Site

A Mutemwa Leprás Gondozó Központ Mashonalandban található Zimbabwe keleti régiójában. A Központoto a John Bradburne Emléktársaság (John Bradburne Memorial Society (JBMS)) támogatja, amelyet az Egyesült Királyságban alapítottak a világi ferences testvér emlékének. John Bradburne boldoggá avatása, aki Mutemwában élte életének utolsó tíz évét a leprásokat gondozva, és 1979-ben ölték meg a Zimbabwe függetlenségi háborújában, folyamatban van. Minthogy a JBMS, mint bejelentett lelkiségi intézmény közös ferences lelkiségünkre épül, a “Well4Africa” úgy döntött, hogy támogatja a Mutemwa Leprás Gondozó Központ víz projektjét és biztosítja a közösség számára a stabil tiszta víz ellátmányt.

A Mutemwa Leprás Gondozó Központ számos, különböző betegségektől (leprától, szellemi és testi fogyatéktól) szenvedő ember otthona. Elszomorító módon, a lepra ismét emelkedőben van Zimbabwéban annak ellenére, hogy ez egy teljesen gyógyítható betegség, ha korán diagnosztizálják. Minden betegnek saját lakóterülete van és egyénileg foglalkoznak velük a Központban. A Központot körülvevő házak a betegek családjaihoz tartoznak. A település ügyintézését a ferencesek egy csoportja végzi, amely helyben jelenlévő képzett gondozókat és ápolónőket is magában foglal. A JMBS hvi támogatást küld a Központnak, amely a munkabért, a gyógyszerek, étel, és egyebek árát foglalja magában.

Zimbabwéban a helyzet rettenetes és az emberek az egész országban szenvednek. Jelenleg a víz elsődleges kérdés a szárazságok miatt, amelyek Afrikának ezt a részét sújtják. Zimbabwe évről-évre forróbb nyarakat és növekvő vízhiányokat szenved.

A Mutemwa víz projektet késleltette a Covid lezárási intézkedések és az esős évszak, amely nem a megfelelő időszak egy vízkiemelő kút fúrására ahhoz, hogy valódi víztáblához jussunk. A fúrás 2021. július 22-én kezdődött el. 70 méteres mélységben alacsony vízhozamot találtak és a kapacitás tesztelését javasolták. A tesztet július 30-án végezték el, majd ezek után az a javaslat született, hogy mélyítsék a vízkiemelőt 106 méter mélységig. A mélyítést szeptember 3-áig végezték el, és a vízhozam sokkal jobb volt ekkor. A kút üzembe helyezése és a kerítés kiépítése október - november folyamán készült el. December 13-án Eremenciana Chinyama OFS, az újonnan megválasztott CIOFS elnökségi tanácsos és fr. Tawanda Chirigo OFM, országos spirituális asszisztens Mutemwába látogattak a projekt végső felmérése érdekében.

A Mutemwa kút 106 métere teljes hosszában kettős fallal rendelkezik, hogy meggátolja az építmény beomlását. Egy nyomótartállyal van ellátva, hogy lehetővé váljon a tároló tartályba való pumpálás. Ez biztosítja, hogy a tároló tartály mindig a teljes kapacitására legyen feltöltve. Egy digitális pumpa van beprogramozva, hogy pontosan annyi vizet pumpáljon a tároló tartályba, amennyit kivettek belőle. A vízkiemelő kút egy rácskerítéssel van elzárva, és egy őrhely van kialakítva, ahol mindennapos őrködés folyik. A fúró cég egy éves garanciát vállalt, valamint ingyen kiképzi azokat, akik a kút karbantartását fogják végeni, miután a garancia elévül.

A friss víznek ez az állandó és fenntartható forrása Mutemwa egész közösségének vitális életfonala. A vízkiemelő hasznát 34 beteg, 17 nyomorgó, 4 ferences szerzetes, a munkatársak (24 munkavállaló) és mindenki családja élvezi. Az örökös vízhiány hátterével a kút a kert projekthez is értéket ad, amely majdnem teljesen elsatnyult a víz hiánya miatt. A betegek és hajléktalanok számára tápláló ételeket garantál a víz. A munkások, akiket régóta a víztalálás feladata terhelt, hogy táplálni és gondozni tudják a rájuk bízottakat, most végre arra összpontosíthatnak, hogy minőségi kiszolgálást biztosítsanak a rájuk bízottaknak. A kútból származó megbízható víz forrása felbecsülhetetlen érték egy olyan országban, mint Zimbabwe, ahol a víz ritka, különösen a forró időkben. Remélhetjük, hogy ennek a projektnek a gyümölcse testvérünk John Bradburne tetszésére talál, aki olyan forrón szerette Mutemwát, és Szent Ferenc atyánkéra, aki tlejes odaadással gondozta a leprásokat.

 • A munkálatokat a Skylake Kútfúró és a Mutoko Tégla Központ végezte 2021. júliusa és novembere között.
 • 14 008 eurot adományoztunk a projektre.

 

 • 00
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • Tituline

Simple Image Gallery Extended