Search our Site

Kedves testvérek, békét és jót mindenkinek!

A Kutak Afrikának társadalmi kezdeményezés a 2018-ban Litvániában megrendezett 3. európai OFS és YouFra Kongresszus különleges gyümölcseként született meg. Mivel ennek a kongresszusnak a témája „aki hisz bennem: belsejéből, az Írás szava szerint, élő víz folyói fakadnak (Jn 7, 38)volt, ennek a társadalmi kezdeményezésnek az elsődleges célja, hogy konkrét gyümölcsöt teremve biztonságos ivóvízhez juttasson három közösséget Ugandában, Zimbabwéban, és Malawiban. A kongresszus után, látva számos ország testvéri közösségének komoly támogatását, a CIOFS elnöksége úgy döntött, hogy a „Well4Africa” az egész Ferences Világi Rend állandó projektje lesz, és a litvániai országos tanács fogja irányítani.

Az OFS társadalmi kezdeményezése eddig 6 vízügyi projektet vitt sikerre, és további 2 van folyamatban. A Kutak Afrikának már befejezte a Namane és Szent Lőrinc vízügyi projekteket Malawiban, a Kihani projektet Ugandában, a Sibi projektet Ghánában, a Shisong projektet Kamerunban és Szent Péter kútját a zimbabwei Masenyane-ben. Jelenleg a Well4Africa egy projektet indít Ghánában, Kongo településen, illetve megkezdődött egy új tevékenység előkészítése Zimbabwében a Mutemwa Leprásokat Gondozó Központban. Hála a Ferences Család és minden adakozó közös erőfeszítéseinek, a Well4Africa jelenlegi anyagi helyzete a következő:

  • A teljes összegyűjtött összeg a társadalmi kezdeményezés elejétől 2020. december 15-ig: 120 887,63 euró
  • A projektekre elköltött összeg: 87 884,63 euró
  • A következő projektekre megmaradt összeg: 33 003 euró

A társadalmi kezdeményezésről szóló összes hír és beszámoló elérhető a well4africa.eu honlapon. Alább küldjük a Well4Africa záróbeszámolóját az idei évben megvalósított projektekről.

A Szent Lőrinc vízügyi projekt Malawiban

A zombai egyházmegyében levő Szent Lőrinc kapucinus plébánia volt a második Kutak Afrikának vízügyi projekt helyszíne Malawiban. Az első Namanéban egy egyszerű, kézzel szivattyúzott kút volt. A második projekt egy napenergia-rendszert, elektromos vízpumpát és víztornyot foglalt magában.

A Brindisi Szent Lőrinc plébánia a zombai egyházmegye távoli területén található, Zombának, Malawi régi fővárosának az egyik külső részén. A plébánia környékén élő emberek kukoricát és zöldségféléket termelő gazdálkodók. A Szent Lőrinc-plébánia, ahol szép számmal élnek világi ferencesek, indokolt helye volt egy új vízügyi projekt megvalósításának és fenntartásának, mivel a Well4Africa általában a OFS-szel vagy a Ferences Család más ágaival dolgozik együtt, és azzal teszi lehetővé a helyi közösségek számára, hogy maguk hozzanak létre vízprojekteket, hogy pénzeszközökkel és technikai javaslatokkal támogatja őket.

A Szent Lőrinc vízügyi projekt magában foglalta a fúrólyukat, az elektromos vízszivattyú telepítését, a szivattyúház építését, a napenergia rendszer és a hozzákapcsolódó elektromos pumpa telepítését, az elektromos szivattyú, a két 5000 literes víztartályt megtartó tartóváz építését, és a földalatti csőrendszer telepítését. A munkát a Niho Systems végezte el 2019. november 4. és 2020. február 10. között. A projekt teljes költsége 12 839,44 euró volt, ami 10 464 143,60 malawi kwacha-nak felel meg.

A fúrólyukat 2019. november 4-én hozták létre. A kivitelező 73 méter mélyen fúrt le a talajba, és megtalált egy vízeret, amely óránként 800 liter vizet ad (ezt a kapacitást az év legszárazabb időszakában mérték). Az helyiek arra számítanak, hogy esős évszakban ez a kút óránként legalább 1000 liter vizet fog adni. Telepítettek egy óránként 2200 liter kapacitással rendelkező vízszivattyút. A tetejére építettek egy három napelemmel felszerelt szivattyúházat. Ezeknek a napelemeknek köszönhetően mindkét víztartály 5 óra alatt megtelik. A víztartályokat tartó keret építése és a földalatti csőrendszer telepítése is gond nélkül lezajlott. A projektről készült videó itt érhető el.

A Szent Lőrinc vízügyi projekt jelen pillanatban 85 háztartásnak jelent segítséget. A nőknek és a gyerekeknek segít a legtöbbet, akiknek a feladata a családoknak való vízhordás. A helyi lakosság arról számol be, hogy a friss és tiszta víznek köszönhetően nyugodtabb az élete, kevésbé betegednek meg, és kevesebbet szenvednek, nagyobb a higiénia, a boldogság, és a remény. A közösség elsajátította a megosztás lelkületét. Több mint 1000 ember tudná élvezni a projekt előnyeit, ha a földalatti csőrendszert más falvakba is tovább vezetnék.

Sibi vízprojekt Ghánában

A Covid-19 válság idején örömteli híreket kaptunk: a Kutak Afrikának társadalmi kezdeményezés által támogatott fúrólyukat áldottak meg és avattak fel 2020 május 9-én a ghánai Sibi faluban. Biztonsági okok miatt csak a közösség egy kis része jött el az ünnepségre.

Sibi egy kis falusi közösség a Nkwanta körzetben, Ghána keleti részén. A település 320 házból áll, rajtuk segít ez a vízprojekt.

Bár a legtöbb helyi lakos földműves, a falunak csak egyetlen kútja van Az esős évszak alatt a lakosok a tetőkről lefolyó esővizet gyűjtötték össze. Máskor a nőknek és a gyerekeknek kellett vizet hozni egy kicsi, ember építette duzzasztógátról, vagy más helyekről, ahol pangó, sáros, és ivásra nem alkalmas víz található.

Kutak Afrikának kutat egy adományként kapott területen fúrták, amely könnyen elérhető a helyi közösség számára. Kezelését és karbantartását a Sibiben élő kapucinus testvérekre és a ferences ifjúság helyi csoportjára bízták, akik elkezdték ezt a vízprojektet. A projektre adományozott összeg 3804 euró volt. A munkát a Global Tech Boreholes Limited végezte el 2020 március 3. és május 1. között.

Szent Péter kútja, Masenyane, Zimbabwe

Eredetileg a Kutak Afrikának projekt által tervezett kútfúrás Zimbabwe keleti részén valósult volna meg: Manica-földön (Nehumambi, Murambinda), de aza területet végül nem sikerült megszerezni, a projektet így nem lehetett ott megvalósítani. Az OFS országos tanácsa 2019 júniusában elhatározta, hogy az ország nyugati részére, Matebe-földre helyezi át a kútfúrást. Fatimai Úrnőnk Missziójának egyik vidéki központjában, Szent Mihály Masenyane területén került sor ennek a projektnek megvalósítására.

Masenyane 180 km távolságra van Bulawayo-tól (Zimbabwe második legnagyobb városa), és a Hwange egyházmegyéhez tartozik. Ez Zimbabwe legszárazabb mezőgazdasági területe, ahol alacsony az esőzés és nagy a hőség. A lakosságnak tíz kilométernél távolabb kellett gyalogolnia tiszta vízért, így sokszor közelebbi vízlelő helyekről vettek vizet, olyan helyekről, amelyeket az állatok is használtak.

A Masenyane-i Szent Mihály plébánián a kapucinusok szolgálnak, és itt található az OFS fogadalmas tagjainak a többsége. A kapucinus szerzetesek helyet ajánlottak föl a templom közelében a Well4Afriva projekt részére, és azt nem csak az OFS és a katolikus hívek, hanem más emberek használatára is ajánlották. A Covid-19 pandémia okozta utazási korlátozások miatt hosszabb időbe került a projekt megvalósítása, amelyhez egy kézzel működtetett kút, körötte kerítés és kert is tartozott. 2020. július 15-re a 75 méteres fúrás, elkészült. A fúrás, a burkolat, szigetelés és kézi szivattyú a helyére került. Zimbabwe egészségügyi rendelkezései szerint a fertőzések elkerülése végett a hasonló kutakat meg kell védeni attól, hogy az állatok hozzáférjenek. Ennek érdekében augusztus 11-én, Szent Klára ünnepén, kerítést építtettek a kút köré. Masenyane lakói teljes létszámban eljöttek, hogy ebben a munkában segítsenek. Az OFS tagjai virágos kertet fognak létesíteni a kút körül, hogy a környezetet szebbé tegyék. Egy videó készült a projektről.

A kutat augusztus 28-án áldották meg és Szent Péter oltalmába ajánlották Fatimai Úrnőnk plébánia plébánosa, a kapucinus szerzetesek, és OFS tagok (Szent Mihály plébánia, Masenyane) jelenlétében. A projekt 2020. június 4. és augusztus 28. között valósult meg, a Shiloh Kútfúrók kivitelezésében. A projekt összköltsége 10 620,40 amerikai dollár volt. Ez a fenntartható vízforrás Masenyane és környéke lakói részére nagyban növelni fogja vízhez való hozzáférés és a higiénia lehetőségeit.

Kút-projekt Shisongban, Kamerun

Egy másik kútfúrás valósult meg Shisong községben, Kamerun észak-nyugati részén. A Páduai Szent Antalról nevezett Világi Ferences közösségben valósult meg. 2020. november 1-én mindenszentek ünnepén a Well4Africa társadalmi kezdeményezés által támogatott fúrt kutat áldotta meg Shisongban fr. Andrew Ngah Soli püspöki küldött, és fr. Francis Bongajum Dor OFM Cap (az OFS általános lelki asszisztens) jelenlétében.

A jelenlegi társadalmi-politikai válság Kamerunban nehézséget okozott a vízhez való hozzáférés helyzetében az országnak ezen területén, ezért késett a projekt megvalósítása. A Kamerun két angol régiójában zajló háború nagyon megdrágította az építési és elektromos anyagok beszerzését a közlekedés lezárások miatt. Az olcsóbb anyagok importálása szintén akadozott a Covid-19 vírushelyzet miatt. A dolgozók nagy része is közlekedési nehézségekkel küszködött az útlezárások miatt.

A kútfúrás 2020. februártól októberig tartott két vállalkozó közreműködésével: Nkor Destiny Construction (a kútgyűrűk és a víztartály megépítése) és az Est Francis és Fivérei Ltd. (általános villanyszerelés és vízvezeték-szerelés). A projekt számára adományozott összeg 8 429,50 euró volt.

A feladat a következő munkálatokból állt: egy megerősített kút fúrása, elektromos árammal és kézi pumpával való ellátása, egy 6000 literes víztartály létesítése. A fúrás mélysége 12,5 m. Elektromos pumpa szállítja a vizet egy emelt tartályba, ahonnan aztán csővezetékek útján jut el a víz a különböző felhasználóhelyekre. A kézi pumpa egyszerű, de nagyon hasznos ezen a helyen, ahol állandó zavarok vannak az áramszolgáltatással, ami néha hónapokra megszakad. A közösség napelemeket tervez elhelyezni az elektromos szivattyú használatára. A megkapott támogatásból egy kis tartalék generátort szereztek be, amellyel az áramkimaradásokat kompenzálni lehet. Az OFS helyi közössége vállalta a kút általános felügyeletét Shisongban. Tervezik egy bizottság felállítását a víz használatát igénybe vevő családok képviselőivel, hogy rendszeres anyagi hozzájárulást gyűjtsenek, amit a kút karbantartására lehet majd fordítani. Véleményük szerint egy család éves hozzájárulása 1200 CFA frankra (körülbelül 2 Euró) tehető majd.

Shisong az elmúlt jó néhány éven keresztül vízhiányban szenvedett. Ennek a kútnak a fúrásával itt mindenki jól járt. Ez a projekt tiszta vizet szolgáltat 50 családnak itt és egy kilométeres körzetben. De profitálnak belőle olyan személyek is, akik a politikai válság miatt az országon belül kénytelenek voltak lakhelyüket elhagyni, továbbá Shisong általános kórháza és annak látogatói is hasznát fogják venni a tiszta víznek. Az út mellett is elhelyeztek egy csapot, hogy bárki, aki arra jár és megszomjazik, ihasson és élvezhesse a Well4Africa projekt gyümölcseit. Különösen az év száraz szakában lesz ez a kút igazán hasznos, amikor nincs esőzés, és a megszokott víznyerő helyek is kiszáradnak. Egy videó készült a projektről.

Folyamatban lévő és új ivóvíz projektek

TEgy második ghánai Well4Africa projekt is elindult a Kongo nevű községben, nem messze Nabdamtól. Tervben van egy kút fúrása, elektromos szivattyú beszerelése, két víztartály elhelyezése és csővezetékek lefektetése, hogy a tiszta víz elérhetővé váljon a helyi közösség és a több ezer zarándok számára, akik a Mária-barlang és a kapucinus szerzetesek által fenntartott Lelki Megújulás Központba látogatnak. A projekt költségeire felajánlott összeg 5.092 euró. 2020 novemberében kaptuk a hírt, hogy a kút fúrása megtörtént, nagy mennyiségű tiszta és jó víz jött felszínre. Most a projekt további elemeit kell elvégezni, hogy a munkálatok befejeződhessenek.

Egy új Well4Africa projekt kezdődik a Mutemwa Leprás Betegeket Gondozó Központban, amely Mashonalandban, Zimbabwe keleti részén található. Ezt a Központot a John Bradburne Memorial Society támogatja, amely az Egyesült Királyságban élt OFS testvérünk emlékére jött létre. John Bradburne OFS testvérünk boldoggá avatási ügye már elindult. Ő leprásokat ápolt és a zimbabwei függetlenségi háború idején ölték meg. Mivel ez a szervezet is a közös ferences karizmánkon alapszik, úgy döntöttünk, hogy a Well4Africa projekt keretében kutat fúratunk a Mutemwa Leprás Betegeket Gondozó Központba, hogy biztosítva legyen a vízellátásuk.

“A Well4Africa nemrég új kérelmeket kapott Kenyából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból, és készen áll angol, francia és portugál nyelvet beszélő afrikai országokból új igények befogadására. Ennek a társadalmi kezdeményezésnek a célja az, hogy kutakat fúrasson Afrikában azokon a helyeken, ahol Ferences Világi Rendi közösségek vannak, és ily módon víz húgunkat eljuttassuk a szomjas emberek részére, hogy a nőknek és gyermekeknek ne kelljen nagy távolságból ivóvizet hordani otthonukba, ahol víz nem található vagy fertőzött. A Well4Africa jelentkezés kritériumai és útmutatók itt találhatók.

Helyzetjelentés a projekt koordinálációjáról

Ebben az évben néhány változás történt a Well4Africa koordinálását illetően. A jelenlegi nemzetközi koordináló csoport tagjai: Virginija Mickute OFS (Litvánia), a társadalmi kezdeményezés fő koordinátora; Attilio Galimberti OFS (Olaszország) a technikai megvalósítás fő koordinátora; Jennifer Harrington OFS (Dél-Afrika) az angol nyelvet beszélő afrikai országokkal való kapcsolattartásért felelős; Michel Janian OFS (Libanon) a francia nyelvet használó afrikai országokkal felelős kapcsolattartó; Nadia Rudolf von Rohr OFS (Svájc) a dokumentumok fordításáért felelős koordinátor.

Az OFS országos közösségek közül többen már kijelölték a Well4Africa projekt nemzeti kapcsolattartóit. Az elérhetőségek itt találhatók. Kérjük, nézzétek át a listát, és tartsátok naprakészen (név, e-mail cím megadása) az adott országra vonatkozóan, aki az országos közösséget képviseli. Új országos kapcsolattartókat szívesen fogadunk, hogy ennek a fontos missziónak az érdekében további adományokat gyűjthessünk.

Végül hálánkat szeretnénk kifejezni a testvéri együttműködésetekért ebben a társadalmi kezdeményezésben, amely az egész katolikus Egyházzal közös lelkületben működik. Miután elolvastuk az Aqua fons vitae – Útmutatás a vízről, amely a szegények és az egész Föld kiáltásának a szimbóluma című dokumentumot, amelyet 2020-ban a Dikasztérium az Emberi Fejlődés Szolgálatában adott ki, májusban írtunk Peter K. A. Turkson bíborosnak, a dikasztérium prefektusának, hogy áldását és védnökségét kérjük a Well4Africa kezdeményezésre. Őeminenciája, Turkson bíboros megtisztelt minket a válaszával, és bátorított bennünket – ahogy írta – ebben a gyönyörű ferences kezdeményezésben, köszönetet mondott a támogatóinknak, valamint javasolta, hogy azokon a helyeken, ahol ez lehetséges, vonjuk be a helyi egyházat a püspökön keresztül. Ez nagy előrelépést jelent a Well4Africa társadalmi kezdeményezés részére, amely jóval tevékenyebb együttműködést tesz lehetővé számunkra a helyi egyházakkal az afrikai kontinensen. Istennek legyen hála!

„Ott volt Jákob kútja. Jézus elfáradt az úton, azért leült a kútnál. A hatodik óra felé járt az idő. Egy szamariai asszony odament vizet meríteni. Jézus megszólította: „Adj innom!” (Jn 4, 6-7).A kút olyan hely, ahová Jézus azért jön, hogy minden emberrel találkozzon. Először Ő szólít meg minket, és inni kér. Jézus keres és szomjaz minket. Isten arra szomjaz, hogy mi mindannyian szomjazzunk Rá. Szomjazzuk hát Jézust teljes szívünkből, adjunk neki inni az imáinkkal, és tényleges cselekvő szeretetünkkel.

Testvéri szeretettel,

Virginija Mickute OFS
Az OFS Litvánia országos minisztere és nemzetközi tanácstagja

Attilio Galimberti OFS
CIOFS elnökségi tanácstag

Litvánia, 2020.december 17.