Search our Site

Cél: a közösség szolgálata: A Ferences Világi Rend és a Ferences Ifjúság tagjai vagyunk Európából és számos Európán kívüli országból, akiket egyetlen cél egyesített - hogy biztosítsuk a tiszta ivóvízhez való alapvető emberi jogot afrikai testvéreink részére.

Reláció: közvetlen kapcsolatunk van a célcsoportokkal – helyi közösségek számos szubszaharai országban, ily módon zárjuk ki a korrupció minden formáját a projekt megvalósítása során.

Emberhez méltó körülmények: A tiszta víz lehetővé teszi, hogy a helyi közösségek életkörülményei javuljanak: segíti a betegségek (például a gyomorrontás és a vérhas) megelőzését, a gazdálkodást, állattenyésztést, fák ültetését. Az embereknek hal helyett horgászbotot adunk.

Decentralizáció: Ez a kezdeményezés önkéntes részvételen alapul, így sem az adománygyűjtés, sem a projekt megvalósítása nem jár adminisztratív kiadásokkal, így az adományok 100 %-ban a cél megvalósítására fordítódik. Mind Európában, mind pedig az érintett afrikai közösségekben a kezdeményezés helyi alapokon valósul meg, ahol közönséges emberek tesznek konkrét lépéseket azért, hogy a szükséget szenvedőket segítsék.

Olvass tovább, hogy lásd: ez egy nagy lehetőség számodra, hogy részt vegyél a világ megváltoztatásában!

„Hogy biztosíthassuk a víznek, mint az alapvető javak egyikének a hozzáférhetőségét, szükség van a tisztelet és a jótékonyság alapvető tetteire, konkrét döntésekre és intézkedésekre, amelyek hozzájárulnak az élethez való jog hirdetéséhez és nmegvalósításához. Rendkívül sürgős intézkedést igényel a források, a vízkészletel és a tengerek védelme. Ugyanakkor nem elegendő csupán ezekre vigyázni, csupán elkerülni a büntetést és környezetbarátnak láttatni magunkat. A legfontosabb, hogy minden kontextusban tiszteletben tartsuk a víz belső értékét. A Biblia szerint a kutakat úgy alakították ki, hogy a föld mélyén rejtőző vizekhez mindenki hozzáférjen, férfiak és nők, helyben lakók és külföldiek (Ter 24, 10-22; Ter 29m 1-10; Jn 4, 7; Kiv 2, 15-17). Így a víz a család összetartásának is hasznos eszköze; a kutak pedig hozzájárulnak a teremtett javak univerzális célja alapelvének megvalósításához, hiszen a víz ilyen teremtett és közös jó.“ (Aqua fons vitae, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma dokumentuma, 4.)

„A jobb minőségű víz és a fertőtlenítés jótákony hatása hatalmas. Egy dollár, amelyet a vízbe és a fertőtlenítésbe fektetünk 4-12 dollárt takarít meg csak az egészségügyi kiadások tekintetében.“ (Aqua fons vitae, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma dokumentuma, 26.)


Egy kútból származó hasznokFák ültetése:
ökológiai haszon. a levegő minőségének javítása

Jobb egészség: a vízzel terjedő betegségek, mint kolera, vérhas, hasmenés terjedésének gátlása

Zöldségek termesztése: táplálékforrás kiegészítése, a helyi családok bevételének növekedése

Gazdálkodás: állattenyésztés (csirke és sertés)

Templomépítés: víz szükséges a téglaöntéshez, amelyekből templomot lehet építeni

Oktatás: iskolába való beiratkozás és az írni, olvasni tudók arányainak növekedése, főként a lányok körében

Biztonság: nemi erőszak, nem kívánt terhességek és szexuális úton terjedő betegségek (pl. AIDS) előfordulásának csökkenése